Διαδικασία Επέμβασης

Βήμα 1ο: Προ-εγχειρητικός Έλεγχος

Αποτελεί πιθανώς την πιο καθοριστική φάση αφού στο πλαίσιο της διεξάγονται οι απαιτούμενες εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί το κατά πόσο είναι εντελώς ασφαλές να πραγματοποιηθεί το laser, καθώς και ποια από τις διαθέσιμες μεθόδους είναι η πιο ενδεδειγμένη. Η διάρκεια της εξέτασης ανέρχεται στη μία ώρα κατά προσέγγιση και συνίσταται σε πλήρη Διαθλαστικό Έλεγχο, Βιομικροσκόπηση Οφθαλμών, Τοπογραφία Κερατοειδούς, Ανάλυση Οφθαλμικών Εκτροπών (wavescan), Παχυμετρία Κερατοειδούς (παχυμετρία επιθήλιου στρώματος κερατοειδούς με τους αντίστοιχους χάρτες για τον έλεγχο υποκλινικού κερατοκωνου), Μέτρηση Ενδοφθάλμιας Πίεσης, Βυθοσκόπηση.

Βήμα 2ο: Επιλογή Μεθόδου

Την ημέρα που θα διεξαχθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος, ο χειρουργός/οφθαλμίατρος σας, δεδομένου ότι θα έχει ανά χείρας όλες τις εξετάσεις, θα σας υποδείξει τις βέλτιστες και πιο ασφαλείς μεθόδους για την περίπτωσή σας. Οι ειδικές ανάγκες όρασης, καθώς και οι δραστηριότητες του εκάστοτε ασθενή θα καθορίσουν την επιλογή που θα προκριθεί στο τέλος. Εάν εντέλει το laser κριθεί πως είναι η κατάλληλη μέθοδος, αφού ο ασθενείς συναινέσει, θα του προταθούν ημερομηνία και ώρα διενέργειας της επέμβασης και κατόπιν θα του γνωστοποιηθεί το κόστος και αν υφίστανται προσφορές.

Βήμα 3ο: Ημέρα Επέμβασης

Προετοιμασία:
Την ημέρα που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί το laser, ο ασθενής καλείται να προσέλθει στην κλινική 45 λεπτά νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα της επέμβασης. Ο ασθενής συστήνεται να συνοδεύεται από κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο ώστε να αποφύγει την οδήγηση μετά το πέρας της επέμβασης. Μετά την ολοκλήρωση της αναγκαίας προετοιμασίας από τη νοσηλεύτρια, ο ασθενής οδηγείται στο χώρο πραγματοποίησης του laser. Η νοσηλεύτρια προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες σχετικά με το laser και καθοδηγεί τον ασθενή βήμα προς βήμα.

Αναισθησία:
Χορηγείται μόνο τοπική αναισθησία και υλοποιείται αποκλειστικά με σταγόνες, δίχως να απαιτείται ένεση. Εφόσον ο ασθενής το ζητήσει, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης απλού ηρεμιστικού από στόματος.

Επέμβαση:
O οφθαλμίατρος/χειρουργός σας αναμένεται να σας καθοδηγήσει κατά τη διάρκεια της επεμβατικής διαδικασίας. Αρχικά, θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε ένα ειδικό κρεβάτι και με τη συνδρομή ενός ειδικού εργαλείου τα μάτια σας θα παραμένουν ανοιχτά, σταθεροποιώντας τα βλέφαρα και δίχως να νιώθετε κάποια δυσκολία, οπότε μην προβληματίζεστε για αυτό. Έπειτα θα χρειαστεί να κατευθύνετε το βλέμμα σας προς ένα ορισμένο στόχο, ωστόσο σε περίπτωση που κάτι αποσπάσει την προσοχή σας, οι πολλαπλοί αισθητήρες που στελεχώνουν το laser τερματίζουν αυτομάτως τη διαδικασία σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Μετά την τοποθέτηση αντισηπτικών σταγόνων, ο γιατρός τοποθετεί ένα ειδικό προστατευτικό κάλυμμα. Θα εξακολουθήσετε να κοιτάτε προς το στόχο. Εφόσον έχει επιλεγεί η μέθοδος LASIK, πρώτα θα εφαρμοστεί το Femtosecond laser, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν τα flaps, και έπειτα το Excimer laser κατά το οποίο θα αφαιρεθεί το όποιο διαθλαστικό πρόβλημα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία). Η διάρκεια του κάθε laser είναι μόλις μερικά δευτερόλεπτα, κατά την οποία πιθανώς να ακούτε ένα ανεπαίσθητο ήχο, ο οποίος προέρχεται ουσιαστικά από τη λειτουργία του laser. Δεν πρόκειται να νιώσετε τον παραμικρό πόνο, απλώς θα σας δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο χειρουργός σας πραγματοποιεί την επεμβατική διαδικασία στην περιοχή των οφθαλμών σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας θα βρίσκεστε σε ανοιχτή επικοινωνία με όλο το ιατρικό προσωπικό, ενώ έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε μέχρι και τον τερματισμό της διαδικασίας. Αφού περαιωθεί η διαδικασία, θα σας τοποθετήσουν ειδικές αντιβιοτικές σταγόνες, καθώς και ένας θεραπευτικός φακός επαφής που πρέπει να μείνει μόνιμα στον οφθαλμό από 2 μέχρι 5 ημέρες, ενώ έπειτα θα απομακρυνθεί από τον οφθαλμίατρο σας. Και οι δύο οφθαλμοί θα υποβληθούν στην επέμβαση την ίδια μέρα.

Βήμα 4ο: Αμέσως μετά τα πέρας της επέμβασης

Μέτα την ολοκλήρωση της επέμβασης θα παραμείνετε για διάστημα περίπου τριάντα λεπτών στο χώρο αποθεραπείας, μαζί με το άτομο που σας συνοδεύει, ώστε να ηρεμήσετε και να χαλαρώσετε. Ο οφθαλμίατρος ή η νοσηλεύτρια σας θα σας γνωστοποιήσουν τις μετεγχειρητικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε και στη συνέχεια θα σας χορηγήσουν τα απαραίτητα κολλύρια. Ανάλογα με τη μέθοδο laser που επιλέξατε να υποβληθείτε, ενδεχόμενα να νιώσετε κάποιες ενοχλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, θα έχετε στη διάθεσή σας φάρμακα και σταγόνες προκειμένου να αντιμετωπίσετε και να μετριάσετε τυχόν πόνους. Σε γενικές γραμμές, η αποθεραπεία του LASIK είναι πιο ομαλή σε σχέση με εκείνη του PRK/LASEK, όμως όλες οι μέθοδοι οδηγούν στο ίδιο πετυχημένο αποτέλεσμα, άρα η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής θα πραγματοποιηθεί με γνώμονα την ασφάλεια του ασθενούς. Τέλος, θα σας χορηγηθεί μία ειδική προστατευτική μάσκα για προαιρετική χρήση κατά τον ύπνο.

Βήμα 5ο: Πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα

Ο οφθαλμίατρος θα σας εξετάσει ξανά την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση της επέμβασής σας. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών πιθανώς να αισθανθείτε κάποιες ενοχλήσεις, όπως η αίσθηση ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στον οφθαλμό σας, ερεθισμό, φωτοφοβία ή δακρύρροια. Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται στην τεχνική PRK/LASEK βιώνουν φυσιολογικά περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα σε σύγκριση με αυτούς που επιλέγουν την LASIK. Η όραση αποκαθίσταται σταδιακά και, γενικότερα, η LASIK παράγει πιο γρήγορο αποτέλεσμα. Με βάση τη μετεγχειρητική πορεία που ακολουθεί ο ασθενής θα προγραμματιστεί μία ακόμη συνάντηση με τον θεράποντα γιατρό, συνήθως ανάμεσα στην 3η και την 5η ημέρα, κατά την οποία θα απομακρυνθεί ο θεραπευτικός φακός.

Βήμα 6ο: Επανεξέταση εβδομάδας

Ο οφθαλμίατρός σας θα σας υποβάλει σε εξέταση στο μικροσκόπιο προκειμένου να διαπιστώσει ότι όλα βαίνουν καλώς και θα σας χορηγήσει νέες οδηγίες.

Βήμα 7ο: Επανεξέταση μηνός

Στο πλαίσιο αυτής της εξέτασης ο γιατρός προβαίνει σε μία σφαιρική αποτίμηση του συνολικού αποτελέσματος. Ο οφθαλμίατρος διενεργεί εξέταση του ασθενούς στο μικροσκόπιο, πραγματοποιεί μία τοπογραφία και εκτιμά την τελική έκβαση της επέμβασης laser. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτείται περαιτέρω χρονικό διάστημα (έως και τρεις μήνες) προκειμένου να σημειωθεί τελική αποτίμηση του αποτελέσματος.