Καταρράκτης Ματιών: Πότε είναι απαραίτητη η επέμβαση

Καταρράκτης Ματιών Επέμβαση | Καταρράκτης ματιών επέμβαση Αθήνα | Καταρράκτης ματιών επέμβαση Λειβαδειά | Καταρράκτης ματιών επέμβαση Πάτρα |

Ο καταρράκτης ματιών είναι μια οφθαλμική πάθηση η οποία προκαλείται από φθορά στο φακό του ματιού. Μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό στην περιοχή των ματιών ή σε παθολογικά αίτια όπως η χρόνια λήψη κορτιζόνης ή κορτικοστεροειδών, η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή η υπέρταση. Ο καταρράκτης δεν συναντάται συνήθως σε νεαρές ηλικίες αφού το 95% των ασθενών είναι άνω των 60 ετών. Ωστόσο εξωτερικοί παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ ή η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο μπορούν να αποτελέσουν αιτία καταρράκτη ματιών και να απαιτήσουν ακόμα και επέμβαση.

Αίτια και συμπτώματα του καταρράκτη ματιών

Οι ενδείξεις που σχετίζονται με τον καταρράκτη των ματιών δεν εμφανίζονται ξαφνικά στον ασθενή. Η θολή όραση επέρχεται προοδευτικά και μπορεί κανείς, αν την αντιληφθεί έγκαιρα, να προχωρήσει σε επέμβαση καταρράκτη ματιών ώστε να μην δυσκολέψει καθόλου την καθημερινότητα του.

Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

  • Θολή όραση
  • Δυσκολία στην όραση τη νύχτα
  • Φωτοευαισθησία
  • Ανάγκη για έντονο φως κατά την ανάγνωση
  • Μεταβολές στο βαθμό μυωπίας και αλλαγή γυαλιών οράσεως με μεγαλύτερη συχνότητα
  • Αχνή αντίληψη των χρωμάτων
  • Διπλωπία

Διάγνωση καταρράκτη ματιών (επέμβαση;)

Ο καταρράκτης ματιών διαγιγνώσκεται μέσω μιας τυπικής οφθαλμολογικής εξέτασης. Ο οφθαλμίατρος μέσω της κλινικής εξέτασης των ματιών αντιλαμβάνεται τη θόλωση του φακού και θα σας συστήσει έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Ο τελευταίος γίνεται με οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), βυθοσκόπηση και μέτρηση της πίεσης του ματιού.

Με τη βιομετρία ο οφθαλμίατρος θα αποφασίσει αν χρειάζεται επέμβαση καταρράκτη ματιών και το είδος φακού που πρέπει να εφαρμοστεί κατά περίπτωση.

Καταρράκτης ματιών: Επέμβαση & θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση για τον καταρράκτη ματιών είναι η πλέον αποτελεσματική θεραπεία που βελτιώνει την όραση αλλά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Δεν έχει σημασία το χρονικό διάστημα από την εμφάνιση του καταρράκτη μέχρι την απόφαση για την επέμβαση, αφού το μεσοδιάστημα δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της. Ο ασθενής αποφασίζει πότε και αν θα προχωρήσει σε επέμβαση καταρράκτη ματιών ανάλογα με το πόσο επηρεάζει η πάθηση τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Με την χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ματιών η κατάσταση είναι εντελώς αναστρέψιμη. Η εγχείρηση προϋποθέτει να μην συνυπάρχει άλλη οφθαλμική πάθηση (ωχρά κηλίδα κλπ.).

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη ματιών, αφαιρείται ο θολός φακός και αντικαθίσταται από τεχνητό φακό. Η συγκεκριμένη διαδικασία ονομάζεται φακοθρυψία και πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στα μάτια με τη χρήση ειδικών οφθαλμικών σταγόνων.

Ο οφθαλμίατρος μετά την φακοθρυψία που γίνεται με χρήση υπερήχων και ειδικών εργαλείων, αντικαθιστά το φακό που έχει θολώσει και προκάλεσε καταρράκτη ματιών με ένα τεχνητό. Η επιλογή φακού γίνεται σε συνεννόηση με τον ασθενή, ο οποίος επιλέγει αν θέλει να απαλλαγεί εντελώς από την χρήση γυαλιών, είτε μακρινά είτε κοντινά, αφού υπάρχει δυνατότητα πλήρους αποκατάστασης της όρασης ανάλογα με τον τύπο του ενδοφακού που θα τοποθετηθεί.